“BİR TÜRKÜ BİR OYUN”

“BİR TÜRKÜ BİR OYUN”

04 Aralık 2020

BOLU HALK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (BAMER)

BOLU HALK KÜLTÜRÜNÜ KORUMAYA YÖNELİK BİR PROJEYİ DAHA HAYATA GEÇİRİYOR

Bolu’nun halk kültürü unsurlarını korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere iletmek; Bolu ve çevresine ait tarihi, kültürel ve edebi kaynakları yayımlayarak kültürümüze hizmet etmek görevini üstlenen Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi BAMER bu kez de halk oyunlarını asıllarına uygun olarak geleceğe taşımak için çalışmalarına başladı.

Yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren BAMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Azize AKTAŞ YASA, “Gelecek kuşaklara aslını bozmadan, özünü koruyarak ulaştırılması gereken kültürel zenginliklerimizden biri de halk oyunlarıdır. Bunlar figürleri, ritmik yapısı, türleri, oynama biçimleri ve giyisileri ile yöre halkının yaşamlarında yer alan önemli olayların geçmişten günümüze aktarılmasının, hayatın dönüm noktalarının belgelenmesinin bir yolu olagelmiştir.  Halk oyunları aynı zamanda toplumsal birlik ve beraberliği güçlendirmek, çocuklara ve gençlere sanat aracılığı ile milli kültürümüzü tanıtmak bakımından da büyük bir değer taşımaktadır.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Merkezimiz bünyesinde görev alan İstanbul Teknik Üniversitesi  Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Mezunu Halk Oyunları Araştırmacısı ve Eğitmeni Orhan AYTAR tarafından yapılan Halk Oyunları ve Halk Müziği araştırmalarımızı, Bolu Halkı ve Öğrencilerimiz ile buluşturmak üzere böyle bir proje yapmayı düşündük. Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mustafa ALİŞARLI’nın da destek ve teşvikleri ile unutulmaya başlayan bu değerlerimizin kuşaktan kuşağa aktarılmasını, aktarılırken aslına uygun ve otantik olarak öğretilmesini sağlayacağız. Her ay Bolu’nun farklı bir ilçesinden ele alacağımız bir türkü ve oyunu öğretip, yıl sonunda içinde ilçelerimize ait türkü ve oyunların yer alacağı toplu bir gösteri yapacağız.” dedi.

Kıbrıscık Yaprak Gazeli Türküsü ve Oyunu ile Cezayir Oyununun çalışmalarının tamamlandığını ve “Kıbrıscık Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu” çerçevesinde Boluluların beğenisine sunulduğunu belirten Yasa, bundan sonraki çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “Ocak ayından itibaren daha önce de çeşitli etkinlikler çerçevesinde pek çok halk oyunu gösterisinin sergilendiği Gülezler Konağında çalışmalarımıza başlıyoruz. Her ilçenin bir oyunu bir aylık periyotlar halinde BAİBÜ BAMER Halk Oyunları Öğretmenimiz Orhan AYTAR tarafından uygulamalı olarak çalıştırılacaktır. Çalışmalar haftada iki kez salı ve perşembe günleri 18.00-20.00 saatleri arasında yapılacaktır. Çalışmalara katılmak isteyen öğrencilerimiz ve halkımızın mesai saatleri içinde 0374 212 40 06 numaralı telefonu arayarak isimlerini, telefon numaralarını ve mail adreslerini yazdırmaları gerekmektedir.”

ÇALIŞMA PROGRAMI

GÖYNÜK DEĞMEN TEPESİNDE ÇALDIĞIM SAZLAR TÜRKÜSÜ VE GÖYNÜK ZEYBEĞİ (ŞUBAT-2020)

MUDURNU MEŞELİ TÜRKÜSÜ VE OYUNU (MART-2020)

GEREDE KÖROĞLU TÜRKÜSÜ VE OYUNU (NİSAN-2020)