Konferans

Konu: "Biz, Tarihimiz ve 15 Temmuz"

Konuşmacı: Prof. Dr. Hayri COŞKUN

(Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü)

Tarih: 30 Kasım 2016 Çarşamba, Saat: 18.00

Yer: Gülezler Konağı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi BAMER’in düzenlediği geleneksel konferansların bu yılki ilk konuğu oldu. Tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen konferansta Coşkun, “Biz, Tarihimiz ve 15 Temmuz” başlığı altında, 15 Temmuz hain darbe girişimini tarihimizdeki benzer olaylarla birlikte ele aldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin ilgiyle izlediği konferansta Rektör Coşkun, konuşmasına, tarihimize olan özel ilgisinden ötürü böyle bir konuyu ele almak istediğini belirterek başladı. Tarih boyunca 16 devlet kuran Türklerin binlerce yıllık tarihinde zaman zaman ihanet ve kışkırtmalarla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Coşkun, bu ihanet ve kışkırtmaları örneklerle anlattı.

Konferansa, Orhun Yazıtları’ndan örnekler vererek başlayan Prof. Dr. Coşkun, Bilge Kağan’ın anıt mezarında, zaman zaman kinayeli bir anlatımla milletine yönelik, “erken kandırılıyorsunuz” ifadelerinin yazılı olduğunu, Bilge Kağan’ın, yine aynı yazıtlarda, milletine, bunu tekrarlamamalarını öğütlediğini söyledi.

Konuşmasını tarihimizden örnekler vererek sürdüren Rektör Coşkun, özetle “Büyük Selçuklu Devleti’nin son sultanı Sencer, bir Oğuz boyuna esir düşer ve bundan sonra imparatorluk çöküş sürecine girer. Yine Osmanlı Devleti’ne baktığımızda 100 yılı aşkın bir süre Anadolu Selçukluları ve diğer beyliklerle mücadele etmek zorunda kalmıştır. Oysa bunlar kardeş devletlerdir aslında. Timur hadisesinde de, hem içeriden hem dışarıdan birtakım güçlerin, Timur’a Yıldırım Beyazıd aleyhine bilgilendirme yaptıklarını görüyoruz. Sonuçta Osmanlı, Fetret dönemine giriyor bu arada. Yani, yine bir fitne ve ihanet neticesinde bir yıkım çıkıyor karşımıza.” ifadelerini kullandı.