Konuşmacı: Prof. Dr. Recep KARADAĞ

(Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi)

Konu: “Doğal Boyamacılıkta Tarihin Tekerrürü”

Tarih: 25 Nisan 2013 Perşembe

Yer: AİBÜ Kültür Merkezi, Pembe Salon, Saat: 14.00

BAMER'den Dokumacılık Konferansı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) “Doğal Boyamacılıkta Tarihin Tekerrürü’ konulu konferans düzenledi. Konferansa katılan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ doğal boyamacılık ile ilgili ilginç bilgiler paylaştı.

Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansı, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu, BAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, BAMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa ile öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.

Prof. Dr. Karadağ, çeşitli bitki ve böceklerden elde edilen doğal boya maddelerinin  ‘meşe, muhabbet çiçeği, zerdeçal, yüksük otu, safran, tüylü ladin, katır tırnağı, çivit otu ve civan perçemi’ gibi çok çeşitli bitki türleri ile Hindistan, Meksika ve Anadolu kökenliler başta olmak üzere çok çeşitli böceklerden elde edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Karadağ, tarih boyunca halıdan kaftana çeşitli dokumalarda kullanılan boya maddeleri ile bu maddelerin elde edildiği bitki ve böcek türleri hakkında örneklerle bilgi vererek, şöyle dedi:

“Hunlara ait dünyanın en eski halısı kabul edilen Pazırık halısında Polonya’ya özgü bir böcek olan ‘Polonya Kermes’i kullanılmış. Ünlü Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’a ait kaftanın renkleri de kermes böceğinden elde edilen bir madde kullanılarak elde edilmiş. Harbiye Askeri Müzesi’ndeki Reşat Sancağı’nda kullanılmış kırmızı renk Meksika Koşnil böceğinden elde edilmiş. Konya Mevlana Müzesi’ndeki Mevlana’nın ipek ve pamuk kaftanlarında da çivit otu kullanılmış. Şehzade Mustafa ve Şehzade Beyazıt’ın kaftanlarında altın ve gümüş kullanılmış. Bunlarda hem desen hem de dokuma tekniği ve renk açısından bu kaliteye bugünkü teknoloji ile ulaşmak hayli zor.”

Konferansta böceklerin kullanıldığı alanlarla ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Karadağ, “Meksika Koşnil böceğinden elde edilen anti kanserojen bir madde birçok kahvede ve bazı şaraplarda kullanılıyor. Kozmetikte, ilaçta ve tekstilde de kullanılıyor. Aynı zamanda birçok gıdada renk vermesi için kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2004’te bu böceğin gıda, ilaç ve kozmetikte kullanılmasını önerdi.” diye konuştu.