“Bolulu Gaziler ile Üniversite Gençliği Baş Başa”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bolu Şubesi üyelerinin katılımıyla

Tarih: 21 Aralık 2012 CUMA, Saat: 14.00

Yer: Gülezler Konağı

YAŞAYAN BOLU PROJESİ ETKİNLİKLERİ GÜLEZLER KONAĞINDA DEVAM EDİYOR

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileri, BAMER Öğrenci Topluluğu ve Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından gerçekleştirilen “Yaşayan Bolu Etkinlikleri”nin üçüncüsü 21 Aralık Cuma günü Gülezler Konağı’nda gerçekleştirildi.

Söyleşiye Kıbrıs Gazileri olan Bolu Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız, Emekli Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, Süleyman Bakırcı ve İbrahim Çelik konuşmacı olarak katıldı. İlk konuşmacı Bolu Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sami Yıldız'ın ardından söz alan emekli binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner Kıbrıs gazisi olmanın hayattaki en büyük şansı olduğunu belirttikten sonra Kıbrıs'ın stratejik öneminden bahsetti. Kıbrıs adasının jeopolitik konumu sebebiyle etrafındaki bütün devletler için çok önemli olduğunu söyleyen Yamaner, bu önemi şu cümlelerle vurguladı: “Anadolu bütün bölgelerde yabancı devletlerle sarılmıştır. Kıbrıs’ta elden çıkarsa Akdeniz tarafından da sarılmış oluruz. Atatürk bu durum için; 'bu taraflar gitti Kıbrıs’ı da verirsek dört yandan boğazımıza sarılmış olacaklar.' demiştir. Osmanlının son dönemlerinde Kıbrıs gizli bir anlaşmayla geçici olarak İngilizlere verilmiştir. Üç yüz sene elimizde olan Kıbrıs’ı bize tekrar vermemişlerdir.”  Kıbrıs Savaşında girdikleri mücadeleyi de anlatan Yamaner sözlerini gençlerin bu konularda duyarlı olması gerektiğini belirterek bitirdi. Kıbrıs’a paraşütle inen komandolardan biri olan Süleyman Bakırcı ise çatışmanın orta yerine paraşütle atladıklarını ifade ederek, hedef Girne’yi almaktı ve aldık dedi. Buradaki çatışmalar sırasında en büyük sıkıntının su kaynaklarının yokluğu olduğunu belirten Bakırcı aldığı bir görev sonucunda cephanecilerinin şehit olduğunu, kendisi ve yardımcısının yaralandığını, kaldırıldıkları hastaneye ateş açılmasının sonucu Türkiye’ye gönderildiklerini anlattı. İyileştikten sonra tekrar görev başına döndüğünü belirten Bakırcı, öğrenciler tarafından yöneltilen “savaş sizi psikolojik olarak nasıl etkiledi” sorusu üzerine duygulanarak “Şu an ben oradayım, o anı yaşıyorum.” dedi. Kıbrıs Harekâtı sırasında askerlik görevi sebebiyle Gaziantep’te bulunan İbrahim Çelik ise Kıbrıs’a gidişini şöyle anlattı; “Harekattan bir gün önce bizi Mersin’e götürüp cephane dağıttılar. Biz Kıbrıs’a gideceğimizi bilmiyorduk. Girne’ye gittik. Komandolar havadan indi, biz denizden çıktık. O günlerde birçok çatışma yaşandı. Bir savaşın gidişatını ajanlar, komandolar ve uçaklar belirler.  Çok açlık çektik yiyecek hiçbir şey yoktu. Bulunduğumuz bölgede yılan çok fazlaydı. Komutana çok açız ne yapacağız dedik. O da yılanlardan yiyelim deyince arkadaşlar vurdu pişirdik yedik.” diyerek yaşadıklarını anlattı. Öğrt. Görv. Meral Kurum’un Gazilere teşekkürü ile program tamamlandı.

BAMER Öğrenci Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, BAMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erol Öztürk, Öğr. Görv. Meral Kurum, Öğrt. Görv. Gamze Çalık Çetin, Bolu Valiliği Gazi ve Şehit İşlemleri Şube Müdürü Nuray Bozkurt ve Eğitim Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen “Bolulu Gaziler ile Üniversite Gençliği Başbaşa” etkinliği öğrencilerden büyük bir ilgi gördü. Konuşmaları büyük heyecanla dinleyen öğrenciler Program sonunda Bolulu Gazilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi © 2018 Sayfa Başı