"Mengen’de Aşçılık Geleneği” Somut Olmayan Kültürel Miras (Soküm) Çalıştayı (02 Ekim 2014 Bolu). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER), Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Turizm İşletmeciliği Otelcilik Yüksek Okulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı ve Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenmiştir.
AİBÜ’de ‘Mengen Aşçılık Geleneği’ Çalıştayı
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER), Mengen MYO Aşçılık Programı, Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün iş birliğiyle ‘Mengen Aşçılık Geleneği’ Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Çalıştayı düzenlendi.
Gülezler Konağı’ndaki çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer, aşçılığın Bolu’nun çok önemli bir değeri olduğuna ve Üniversitemizin bu mesleğe verdiği öneme dikkati çekerek, “Böyle değerli bir geleneğimizin hem ulusal hem uluslararası envanterlere yansıtılması konularında mutlaka hassas olmalıyız.” dedi.
Prof. Dr. Gencer, konuşmasında aşçılığın geliştirilmesi amacıyla yapılan diğer çalışmalardan da bahsederek, “2013’te ülkemizde Kent Ekonomileri Programı çalıştayı yapıldı. Bu çalışmaların nihai raporunda her ilin 6 vizyoner projesi belirlendi. Bolu’nun turizm kenti olması ile aşçılık ve marka ürünlerle tanıtılan bir kent olması nihai raporlara yansıdı. Diğer bir çalışma ise bir AB projesi. Bu projede Bolu ekibi oyunlar geliştirmek suretiyle meslek eğitiminde sosyal medyadan yararlandı. Oyunlardan biri de bir aşçı olan ‘Chef X’. Bu çalışmalar hem ülkemiz hem de Bolu için çok önemli.” ifadelerini kullandı.
‘Mengen Aşçılık Geleneği UNESCO’da Yer Almalı’
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Uzmanı Zekiye Tütüncü Aydın ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin UNESCO’ya kayıtlı 11 adet kültürel mirası bulunduğunu belirterek, Bolu Mengen’deki aşçılık geleneğinin de hem ulusal envanterde hem de UNESCO listesinde yer alması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Gencer’in yaptığı ilk oturum gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin, ‘Mengen’de Aşçılık Geleneğinin Tarihi Temelleri’ konusunda yaptığı sunumda, Bolulu aşçıların tarihteki yeri ile saray mutfağına ne zaman ve nasıl girdiklerini anlatarak, “17’nci yüzyıl ortalarına kadar hiçbir şekilde sarayda Anadolu’nun herhangi bir yerinden Müslüman bir grup göremezsiniz. 1650’lerden itibaren Rumeli’nin dışında Anadolu’dan da saraya aşçı alınmaya başlandı. Yine bu tarihten itibaren Boluluları sarayda görmeye başlıyoruz.” dedi.
Çalıştayın İçeriği…
2 oturum şeklinde düzenlenen çalıştayın ilk oturumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Solmaz Karabaşa ‘SOKÜM Unsuru Olarak Mengen Aşçılık Geleneği’, AİBÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO Müdürü Doç. Dr. Seyhun Yurdugül ‘Aşçılık Geleneğinde Güçlü ve Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler’, AİBÜ Mengen MYO Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan ve Öğr. Gör. Ali Kemal Kemer ‘Mengen’de Aşçılık Eğitimi’ ve Yurdaer Kalaycı ‘Aşçılığın Merkezi Bolu’dur’ konulu sunumlar gerçekleştirdiler. İkinci oturumda ise Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği Başkanı Salih Bozkurt ‘Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği Faaliyetleri’, İşletmeci Aydın Erçelik ‘Geçmişten Günümüze Mengen’de Aşçılık’, Gazeteci Tanju Tatlı ‘Basında Mengen Aşçılık Festivali’, Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Serkan Dursun ‘Mengen Festivalinin ve Aşçılığın Değerlendirilmesi’ ve Turizmci Fırat Oktar ise ‘Akdeniz Mutfak Günleri Festivalinin Aşçılık Geleneği Açısından Değerlendirilmesi’ konularında sunum yaptılar.